fredag 27 april 2012

Module Echo

Efter en lång vecka i södra Österrike är jag nu tillbaka på Milak, Wr. Neustadt. Det började med en förvirrande morgon i måndags då det enda jag visste var att jag skulle vara på en uppställning 07.30. Jag visste inte var eller med vilka. Det enda jag egentligen visste om den kommande veckan var att jag fått låna en del utrustning som jag skulle ta med mig och att jag skulle få vapen m.m. på måndagsmorgonen. Det löste sig dock till slut efter lite språng och deduktiv slutledningsförmåga, så till sist satte vi upp i bilarna och körde på kolonn till Fehring! 

Väl på väg till Fehring, där utgångspunkten skulle bli för veckans övningar, träffade jag den grupp som jag skulle jobba tillsammans med. Jag förstod ganska snabbt att jag var den enda utan bakgrund i armén och de flesta var dessutom infanterister. Alltså, det skulle bli en utmaning med det rent taktiska men också med allt vad gäller fordon, vapen och material som våra fingerade kompanier hade i övningarna.

Varje morgon började med en gemensam debriefing gällande föregående dags händelser och övningar. Övningarna bestod av att taktisk bedöma och presentera terrängen, göra  OP-order (Operationsorder) för att sedan delge den på olika sätt, ge Battle Order m.m. 

Kursen avslutades med en stor sammansatt övning där vi skulle leda ett fingerat kompani i strid. Vår uppgift var att anfalla en by vari det fanns motståndare i form av 16 milis-män, utrustade med automatvapen och RPG (handburet pansarvärns-granatgevär), och två st APC (Armoured Personnel Carrier). Dessutom fanns det en hel del IEDer (Improvised Explosive Device) i området.  
Vi samlades med full utrustning kl. 04.00 för debriefing. Från 04.30 körde vi sedan på med övningen. Det började med att vi åkte den framryckningsvägen som vi tidigare planerat för kompaniet till byn. På vägen blev vi stoppade på ett antal olika ställen där vi gavs nya förutsättningar för situationen. Vår uppgift var att leda kompaniet på så sätt att vi kunde lösa uppdraget. Vi var tvungna att fingerat ge order till de olika elementen i kompaniet på en diktafon, symboliserande en radio, som vi senare kunde använda i utvärderingen av oss själva.   

Efter många om och men hade vi lyckats säkra byn från fienden. Vi fick, i övningen, från Bataljonsledningen att fortsätta framåt och anfalla en annan by mer söderut. Där fanns det två helikoptrar i luften till vårt förfogande som vi kunde öva begäran av CCA (Close Combat Attack) med, vilket betyder att vi skulle leda in dem till olika mål som de skulle agera mot. 
Efter 13 timmars strid hade vi genomfört uppgiften som Bataljonen gett oss och övningen var slut. Dagen slutade sen med en sen bilfärd tillbaka till Wr. Neustadt tillsammans med en tjeckisk överste löjtnant och en österrikisk major. Väl framme kom vi överrens om att vi var värda några öl efter veckans aktiviteter som senare sköljdes ner med lite inhemsk sprit, tydligen gjord av barr från träd som endast växer i bergen, som majoren fått av en militär bergsguide här i Österrike. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar