söndag 18 mars 2012

Från ett slott till ett annat...

Då var man till slut på plats vid Maria Theresian Military Academy här i Wiener Neustadt, Österrike. Det blev några hektiska dagar innan resan på grund av en hemtentamen i påbyggnadskurs lufttaktik som slukade en hel del tid. Dessutom uppstår det ju alltid oväntade friktioner vilket är anledningen till att mitt första inlägg kommer först nu. (Jag sitter för tillfället på en uteservering och "lånar" internet från en butik här bredvid.)  

Maria Theresian Military Academy är en Officersskola inte helt olik vår svenska, Militärhögskolan Karlberg. Det är ett arnrikt slott skänkt av Maria Theresa av Österrike 1752 till det idag kallat Österreichisches Bundesheer, för produktion av "hårt arbetande officerare och ärliga män". Det pågår tydligen en inofficiell diskussion rörande vilken av våra två skolor som är äldst, inte bara dem emellan utan även i världen.   


 MHS Karlberg

Air Berlin 

Maria Theresian Military Academy 

Skolbataljonens logga

Jag blev upphämtad av Col Dr. Harald Gell på flygplatsen i Wien i fredags, en mycket sympatisk gammal man som verkade vara mer akademiker än officer tills det att han "läxade" upp en österrikisk kadettt som inte saluterade honom på gården utanför slottet. 
Under bilfärden från Wien till Wiener Neustadt (ca 40 min) pratade vi en hel del om våra olika försvarsmakter. Här i Österrike har man fortfarande ett värnpliktssystem som går på sparlåga och det pågår en debatt om att helt avskaffa värnpliktssystemet där Sverige officiellt har exemplifierats som en framgång. (Detta är det säkerligen många som har åsikter om.) Den största anledningen till att inte göra det är nedskärningarna som måste göras på grund av de ekonomiska förutsättningarna berättade Gell. Han var rädd att Österreichisches Bundesheer skulle urholkas för mycket. "Förändring kostar pengar" sa han, vilket jag kan instämma i. Detta är en mycket intressant diskussion ur många perspektiv som eventuellt kan bli ett uppsatsämne, vilket jag måste bestämma mig för inom de närmsta dagarna.

Nu stänger kaféet här vilket tyvärr betyder att jag måste sätta punkt på det här inlägget men det kommer nya så fort jag får sambandet på skolan att fungera, vilket det förhoppningsvis finns tid till imorgon då jag bl.a. ska träffa skolans IT-ansvarig. 

1 kommentar:

  1. Kul med nya perspektiv, jag lägger till dig i min blogglista.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera