måndag 14 maj 2012

Ledarskap

Nu var det dags för ett nytt inlägg till sist! Det har vart mycket nu på tapeten när tiden för det självständiga arbetet börjar rinna ut. Jag sitter för tillfället och jämför det svenska systemet för utbildning av officerare med det österrikiska. Generellt är systemen ganska lika, kanske naturligt då våra två länder är ganska lika vad gäller levnadsstandard, befolkningsmängd, neutralitet, medlemmar i EU, icke-medlemmar i NATO m.m.


Något som dock skiljer sig litet är synen på hur utbildning i ledarskap ska ske. I Sverige är utbildningen tämligen akademisk och mjuk, det handlar om pedagogik, gruppdynamik och självinsikt. I Österrike däremot är den mycket mer rak och praktiskt. Här delar man upp utbildning i ledarskap i fyra olika kategorier, personliga- , kommunikativa-, praktiska- och tekniska färdigheter. Man lägger stor vikt på de praktiska, alltså man sätts ofta i situationer som handlar om att praktiskt lösa problem ur ett ledarskapsperspektiv.

Det märktes tydligt när jag deltog i "Module Echo" att det var stort fokus på hur man praktisk leder förband m.m. Man kan alltid diskutera vad det är för egenskaper och färdigheter som en god ledare bör ha och jag tror att det är som med mycket annat, en pendel som svänger fram och tillbaka... 


Nedan följer lite bilder på olika "stora" ledare, utan någon inbördes ordning eller värdering...
 Kan du sätta namn på alla?











4 kommentarer:

  1. Försvarshögskolans informationssektion har lite huvudbry. Vi tror att vi klarar alla utom de krigiska ryttare som vi ser på den tredje respektive sista bilden.

    /Fredrik

    SvaraRadera
  2. Okej inte illa! Det är först Attila, hunnernas kung år 434-453, och sen Alexander den store, kung av det antika Makedonien år 336-323 f.Kr.

    SvaraRadera
  3. Aha, vi var inne på Alexander den store, men vi tyckte att rustningen såg för romersk ut.

    F ö skulle man kunna göra väldigt intressanta studier av hur ledare skildras i bild och vad man vill säga med bilderna. Stegrade hästar verkar t ex ha en stark symbolisk laddning. Och sepiafärger.

    SvaraRadera
  4. Hej! Det är kul att läsa din blogg och grattis till uppsatsen! Jag undrar vilka som är före och efter Churchill och efter Palme?

    SvaraRadera